Skræmmende mareridt hører til et almindelig børneliv. Men jeg har set en del skræmte børn, live op og blive modige i de 30 år jeg har talt med børn om deres drømme. Der er hjælp at hente.
Kreativt drømmearbejde kan sætte en stopper for selv det værste mareridt og tilmed berige drømmeren. Det åbner for kreative ressourser og giver barnet mod til at undersøge nye sider af sig selv. Metoden er enkel og lige til at bruge derhjemme.
Mareridt er et nødråb fra psyken. Hallo! råber drømmen. Der er noget, der skræmmer. Se selv! Mareridt handler om barnets oplevelser og følelser i hverdagen. Om ubalance. Noget, barnet ikke får udtrykt. Vrede, angst, uro. Over skilsmisse, flytning, skolestart eller noget, voksne slet ikke tror kan skræmme.
Når man tegner og fortæller om det uhyggelige, bliver oplevelsen mindre skræmmende. Så er man ikke alene. Man får nyt perspektiv og kan lettere finde resursen.
Måske bliver den brølende løven sød, måske ryger heksen i gryden. Når barnet finder på en ny slutning, hvor hun kommer sejrrig ud af fortællingen, føler hun sig støttet og kompetent i stedet for alene og magtesløs.
Næste workshop for børn og forældre kommer snart!
Regel nummer 1. Når dit barn fortæller drømme, skal du lytte. Åbent, kærligt, nærværende. Ikke vurdere, analysere eller give gode råd. Hvis du skriver drømmen ned, kan barnet tegne og du læse højt bagefter. Du kan også bare genfortælle. Inviter barnet til at rette dig, hvis du har misforstået noget eller bruger forkerte ord. Det giver jer begge et klart billede af drømmen. Herfra kan I fortsætte udforskningen.
Spørgsmål nummer 1. Hvem kunne komme og hjælpe dig?
6-årige Emilies Søuhyre viste sig at have mere end et hoved, da det blev tegnet. Og nu kan det bruges til at skræmme den morder, der lusker rundt i Emilies fantasi, mens familien sover.